Potravinářské barvy, Strana 12

  • Dělení barviv:

    Přírodní – získávají se z přírodních zdrojů, jako jsou rostliny, živočichové a nerosty

    Přírodně identická – po chemické stránky jsou stejné jako přírodní, ale vyrábí se synteticky

    Syntetická – vyrábí se z ropných produktů a většina z nich se v přírodě nenachází, proto bychom se těmto barvivům měli vyhýbat

  • Potravinářské barvy se používají na barvení cukrářských hmot, krémů, korpusů...a všech potravin
  • Splňují směrnice EU a řídí se platnými hygienickými předpisy a technickými normami
  • Nejoblíbenější barvy jsou gelové od Wiltonu a Sugarflairu. 

  • Barvy jsou vysoce koncentrované, takže se nanáší tzv. "na párátko" - nanesete malé množství barvy a vetřete do hmoty, pak zapracujete a postupně přidáváte více barvy pro dosažení požadovaného odstínu.

     Podle Nařízení EP a ER (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, které mimo jiné upravuje podmínky pro označování potravin s obsahem některých barviv, zejména tzv. AZO barviv. Mezi tyto barviva patří:

    • Žluť SY (E 110)
    • Chinolinová žluť SY (E 104)
    • Azorubin (E 122)
    • Červeň allura (E 129)
    • Tartrazin (E 102)
    • Ponceau 4R (E 124)
    • Amaranth (E123)
    • Červeň 2G (E128)
    • Brilantní čerň (E151)

     

  • Dle článku 24, odst.1., Nařízení EP a R (ES) č. 1333/2008, je povinnost v označení potravin, obsahujících výše zmíněná barviva, uvést doplňující informaci, že „ Název nebo číslo E barviva/barviv: mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí

  • Používání některých potravinářských barviv se řídí hygienickými předpisy a příslušnými technickými normami, a to hlavně vyhláškou č. 4/2008 Sb. Ze dne 3. ledna 2008. Ta stanovuje druhy a podmínky použití aditiv a extračních rozpouštědel při výrobě potravin. U barviv E110, E122, E124 a E155 je nejvyšší povolené množství 50 mg/1 kg jednotlivě nebo v kombinaci. 

     

 

Záznamy nebyly nalezeny...