Potravinářské barvy, Strana 4
-
Dělení barviv:
Přírodní – získávají se z přírodních zdrojů, jako jsou rostliny, živočichové a nerosty
Přírodně identická – po chemické stránky jsou stejné jako přírodní, ale vyrábí se synteticky
Syntetická – vyrábí se z ropných produktů a většina z nich se v přírodě nenachází, proto bychom se těmto barvivům měli vyhýbat
- Potravinářské barvy se používají na barvení cukrářských hmot, krémů, korpusů...a všech potravin
- Splňují směrnice EU a řídí se platnými hygienickými předpisy a technickými normami
-
Nejoblíbenější barvy jsou gelové od Wiltonu a Sugarflairu.
-
Barvy jsou vysoce koncentrované, takže se nanáší tzv. "na párátko" - nanesete malé množství barvy a vetřete do hmoty, pak zapracujete a postupně přidáváte více barvy pro dosažení požadovaného odstínu.
Podle Nařízení EP a ER (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, které mimo jiné upravuje podmínky pro označování potravin s obsahem některých barviv, zejména tzv. AZO barviv. Mezi tyto barviva patří:
- Žluť SY (E 110)
- Chinolinová žluť SY (E 104)
- Azorubin (E 122)
- Červeň allura (E 129)
- Tartrazin (E 102)
- Ponceau 4R (E 124)
- Amaranth (E123)
- Červeň 2G (E128)
- Brilantní čerň (E151)
-
Dle článku 24, odst.1., Nařízení EP a R (ES) č. 1333/2008, je povinnost v označení potravin, obsahujících výše zmíněná barviva, uvést doplňující informaci, že „ Název nebo číslo E barviva/barviv: mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“
-
Používání některých potravinářských barviv se řídí hygienickými předpisy a příslušnými technickými normami, a to hlavně vyhláškou č. 4/2008 Sb. Ze dne 3. ledna 2008. Ta stanovuje druhy a podmínky použití aditiv a extračních rozpouštědel při výrobě potravin. U barviv E110, E122, E124 a E155 je nejvyšší povolené množství 50 mg/1 kg jednotlivě nebo v kombinaci.
Nejprodávanější
- 65 Kč
- 82 Kč
- 65 Kč
- 65 Kč
- 185 Kč
- 89 Kč
- 65 Kč
- 89 Kč
- 65 Kč
- 75 Kč
- Řadit dle:
- 367 položek celkem
Stránka 4/13